Üç Tavsiye

bİr

KİTAP

Mutlu Faniler’in çok iyi bir düşünce kitabı olduğunu düşünüyorum. Edebiyata, sosyolojiye, farklı fikirlere ve yazarlara dokunarak ve insanın isteme arzusunu merkeze alarak her cümlesi büyük bir birikim ile ince ince işlenmiş. Hilmi Uçan, farklı romanlardan örnekler vererek hem roman sanatının toplumu ve bireyi nasıl yansıttığını gözler önüne sermiş hem de entelektüel bir bakış açısı sunarak zihnimizde farklı farklı kapıların açılmasını sağlamış.

bİr

FİLM

Kalp kıran bir film Mother filmi. Doğanın insan karşısındaki çaresizliğine dair bir alt metni var. Burası kırıcı. Ama beni asıl inciten şey, filmin insana dair umutsuzluğu tüm gerçekliği ile gözler önüne serişi. Gerçekte insanın hadsizliği, kendine dair ve etrafına dair güzellikleri baltalayacak kadar hırs içinde oluşu ve insana dair kötülüğün ulaştığı noktalar film boyunca semboller ve metaforlar üzerinden aktarılmış.

bİr

KİTAP

Türk Evi, Cengiz Bektaş’a ait dönüp dönüp okunacak bir kitap. İnancın mimariye yansıyan ince ayrıntıları kitap boyunca aktarılıyor. Misal, yaşmak duvarı tabirini ilk bu kitapta okudum. Oysa babaannemin eski evinde oda kapılarının odanın içine değil de önce bir duvara doğru açıldığını biliyordum. İçeriye girişi zorlaştıran bu mimari detayın sebebini bu kitap sayesinde öğrenmiştim. İçeriye girmek isteyen kişi kapıyı açtığında içerideki kadınlar kapının o duvara açılma anında yaşmağını düzeltebilsin ve içeriye girecek kadın da girmeden önce kendine çeki düzen verebilsin diyedir bu detay.